Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


100 ÉVE SÜLLYEDT EL A TITANIC

Titanic, az álmok hajója, melyet sokan hittek elsüllyeszthetetlennek. Mégis első útján nekiütközött egy jéghegynek, és nem sokkal utánna már az Atlanti-óceán mélyén feküdt. A brit Olympic-osztályú óceánjáró hajó kora legnagyobb tengeri utasszállítója volt. A legnagyobb mozgó tárgy, amelyet emberi kéz addig alkotott. A Titanicot Belfastban, a Harland és Wolff hajógyárban építették, a White Star Line hajótársaság megbízásából. 269 méter volt, hárommilió szegeccsel rögzítették, 1200 tonnát nyomott. A luxushajón úszómedence, törökfürdő, tornaterem, squashpálya és lift is volt. A dél-angliai Southamptonból New Yorkba tartott, de sosem érte el a célját. Száz éve, 1912. április 14-e fagyos éjszakáján, éjfél előtt nem sokkal nekiütközött egy jéghegynek, az Atlanti-óceán északi vizein, Újfundland partjaitól 640 kilométerre, ami végig hasította a hajó jobb oldalát. Szakértők szerint a 90 méteres hosszúságú lék miatt süllyedt el a Titanic. A tragédia 1517 utast és tengerészt követelt, köztük maga Edward John Smith kapitányt is. Így a Titanic 2223 utasa közül mindössze 705-en élték túl a katasztófát.

New York Times, 100 évvel ezelőtt

TITANIC EMLÉKÚT:
Egy brit utazási iroda a Balmoral óceánjáró fedélzetén a Titanic századik évfordulójára emlékutat szervezett. Április 14-én éjszaka, a szerencsétlenség századik évfordulójának pontos időpontjában azon a helyen fog majd végighaladni, ahol a Titanic 1912-ben jéghegynek ütközött. Az úton lesznek történelemórák is, a hajó pedig megáll majd a Titanic utolsó kikötőhelyén, az írországi Cobh-ban, valamint a kanadai Halifaxban is, ahol a szerencsétlenség legtöbb áldozata nyugszik.
Az emlékút 1300 utasa közül a legtöbben Titanic-rajongók. Egyébként a CNN-nek nyilatkozó utasok nem félnek attól, hogy megismétlődne a katasztrófa. A Titanic-rajongók nem csak azzal hódolhatnak, hogy elmennek az emlékútra, de most már 3D-s moziban is megnézhetik James Cameron 1997-es nagy sikerű változatát is.