Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


WILLIAM MURDOCH

SZÜLETETT 1873. Február 28.
MEGHALT 1912. Április 15. [39. évesen]
HALÁL OKA Atlanti-Óceán, Titanicon
HÁZASTÁRS Ada Florence Murdoch

William McMaster Murdoch (1873.02.28.-1912.04.15.) a Titanic nevű óceánjáró első tisztje. Egyike volt annak a közel 1500 áldozatnak, aki életét vesztette amikor a luxus gőzös elsüllyedt az Atlanti-óceánon. Murdoch volt szolgálatban, amikor tudósították az előttük lévő jéghegyről, erre ő leállítatta a kazánokat hátra menetbe tette a hajót és erősen balra kormányoztatta.

ÉLETE KARRIERJE:
Murdoch a skócia Dumfries and Galloway-ben született Samuel Murdoch kapitány és Jane Muirhead 4. gyermekeként. A Murdochok nevezetes tengerészek voltak, akik sok generáción keresztül hajóztak a világ óceánjain. William Murdoch apja és nagyapja is tengerész kapitány volt, csak úgy mint nagyapjának 4 testvére is. Általános iskolai tanulmányait a Dalbeattie Primary School-ban végezte, majd a középiskolát is ugyanitt. Tanulmányaiban kitartó volt és mindemellett intelligens. Tanulmányai befejezése után, folytatta a családi tradíciót és elszerződött inasnak 5 évre a William Joyce & Coy-hoz, Liverpool-ba, de 4 év és négy út során olyan szakértelemre tett szert, hogy másodtiszti képesítését elsőre megszerezte. Tanulóéveit a Charles Cosworth-nél töltötte, ami Észak- Amerika partjainál folytatott kereskedelmi szállításokat. 1895 májusától a Saint Cuthbert első tisztje volt, ami 1897-ben elsüllyedt egy hurrikán miatt Uruguay partjainál. Murdoch 23 éves korában megszerezte Extra Master's képesítését Liverpoolban,1896-ban. 1897 és 1899 között első tisztje volt a Lydgatenek, ami New York és Shanghaj között közlekedett Murdoch számos óceánjárón tett szolgálatot az 1900-től 1912-ig, főként a White Star Line gőzősein: a Medicen (1900 -
Charles Lightoller, a Titanic másodtisztjével együtt), a Runicon (1901-1903), az Arabicon (1903), a Celticen (1904) az Oceanicon (1905), a Germanicon (1904), a Cedricen (1906), az Adriaticon (1907-1911); és az Olympicon (1911-1912) A Titanic első útján tapasztalt tisztekre volt szükség, így ott Murdoch-ot első tisztnek nevezték ki, míg Henry Wilde-t legfőbb, Charles Lightollert második, Herbert Pitman-t harmadik, Joseph Boxhall-t negyedik, Harold Lowe-ot ötödik és James Moody-t hatodik tisztnek.

A TITANIC-ON:
A jégheggyel való ütközés estéjén Murdoch volt a szolgálatban levő tiszt. Miután az őrszemek észrevették a hatalmas
jéghegyet, mindössze 37 másodperc állt rendelkezésre az összeütközésig. Murdoch parancsot adott, hogy balra kormányozzanak, de ezzel a végzetes lépéssel a hajó súrolta a jéghegyet, mire a jégsarkantyú felszakította az első öt rekeszt és a hajó a betóduló vízzel, alig három óra múlva elsüllyedt. Murdoch a csónakfedélzet jobb oldali parancsnoka volt, így az ottani csónakokat ő töltötte meg menekülőkkel és bocsátotta le. Ő azt az érvényt fogadta el, hogy amikor már elegendő nő és gyerek van egy csónakban, akkor férfiak is beszállhatnak. Halálának körülményei ismeretlenek, ám az biztos, hogy a tengerbe veszett.

FILMES ÁBRÁZOLÁSAI:
Az 1997-es világhírű
Titanic filmben Ewan Stewart játszotta el. A filmbeli Murdoch szereplése botrányt "aratott" a máig működő Murdoch-alapítvány körében, a botrányt kiváltó jelenet az volt, miszerint az első osztályú Caledon Hockley lefizeti az első tisztet, hogy csónakba juthasson, de a tiszt, a hajó végső perceiben lelő néhány harmadosztályú férfit, akik erőszakosan csónakba akartak jutni, majd végül öngyilkos lesz. Siv Murdoch, William egyik leszármazottja úgy nyilatkozott, hogy a férfi halálát az okozta, hogy a süllyedésben a zakója beleakadt egy csörlőbe és nem tudott kiszabadulni. James Cameron végül kártérítést fizetett.