Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


> Születési Név: Leonardo Wilhelm DiCaprio
> Született: 1974. November 11. (41 Éves)
> Aktív Évek: 1988-jelenleg
LEONARDO WILHELM DiCAPRIO (Los Angeles, Kalifornia, 1974. november 11.) Oscar-díjra jelölt, Golden Globe-díjasamerikaiszínész. Világhírnevet a Titanic című film főszerepével nyert, ezenkívül olyan további sikeres produkcióban játszott, mint a Rómeó + Júlia, a Kapj el, ha tudsz, az Aviátor, A tégla, az Eredet és a Véres gyémánt. Az utóbbi időkben Martin Scorsesével dolgozott együtt több filmen is, hasonlóan ahhoz, ahogy karrierje kezdetén Robert De Niro is gyakran forgatott a rendezővel
Fiatalkora
DiCaprio Hollywoodban született, Los Angelesben, Kalifornia államban, George DiCaprio underground képregényrajzoló és -forgalmazó, illetve Irmelin Indenbirken, korábbi jogi titkárnő egyetlen gyermekeként. Anyja még gyermekkorában a németországi Oer-Erkenschwickből az Egyesült Államokba költözött; apja pedig negyedik generációs amerikai, félig olasz, félig német származású. A szülők a főiskolán találkoztak, minekutána Los Angelesbe költöztek DiCaprio keresztnevét Leonardo Da Vinci után kapta; édesanyja az itáliaiművész egyik festménye előtt állt, mikor fia rúgott egyet. DiCaprio szülei elváltak, mikor egyéves volt; ezután többnyire anyjával élt, de apja sem hagyta magára. Gyermekkorában a Seeds Elementary Schoolba járt, érdekelték a kosaraskártyák, a képregények és a múzeumok, ahová gyakran vitte el édesapja. DiCaprio és édesanyja több Los Angeles-i környéken is élt; tizenéves korában az 1874 Hillhurst Avenue, Los Feliz címen laktak (amit később közkönyvtárrá alakítottak), anyja pedig több munkát is vállalt, hogy eltartsa magát és fiát. DiCaprio a közeli John Marshall High School diákja volt, mielőtt a Los Angeles Centre for Enriched Studies hallgatója lett. Reklámfilmekben szereplő mostohatestvére, Adam Farrar (apja új házasságából) is szerepet játszott abban, hogy DiCapriót a színészet érdekelni kezdte. Tizenkét évesen ügynök után nézett, de eleinte elutasításra talált; egy ügynök azt javasolta neki, angolosítsa nevét „Lenny Williams”-re, ám ezt DiCaprio visszautasította.
Kezdeti Karrier
Színészi karrierje 1989-ben kezdődött, mikor beválasztották Garry Buckman szerepére a Vásott szülők című sikerfilm sorozatváltozatába. Itt találkozott legjobb barátjával, Tobey Maguire-rel. Még ugyanebben az évben, DiCaprio feltűnt a Santa Barbara című szappanoperában Mason Capwellként (flashbackekben, tinédzserként). 1991 és 1992 között a Growing Pains-ben játszotta Luke Browert, egy hajléktalan fiút.Azonban DiCaprio filmszerepeiről ismert. Debütálása a Rémecskék 3-hoz (1991) kötődik, ahol Josh-t formálta meg. A film korlátozott mozibemutatót kapott, s hamarosan kiadták videón. Két évvel később érkezett el az áttörés Toby szerepével az Ez a fiúk sorsa (1993) című filmben, ahol Robert De Niro és Ellen Barkin oldalán volt látható. A New York-i Filmkritikusok Szövetsége és a Filmkritikusok Országos Társasága figyelmét is magára vonta mint legjobb férfi mellékszerepő, ha díjat nem is nyert. Még ebben az évben olyan meggyőzően alakított egy mentálisan sérült fiút a Gilbert Grape-ben, hogy 19 évesen Oscar-díjra jelölték érte. 1995-ben szerepelt a Gyorsabb a halálnál című westernben és a Teljes napfogyatkozásban, két 19. századiköltő, Paul Verlaine és Arthur Rimbaud közötti homoszexuális kapcsolat fikcionalizált elbeszélésében. DiCaprio alakította Rimbaud-t, Verlaine-t pedig David Thewlis játszotta. A fekete-fehér, Don kocsmája című kisköltségvetésű film, melyben néhány barátjával tűnt fel (köztük Maguire-rel), 1995 és 1996 között forgott. Az észak-amerikai terjesztést azonban később DiCaprio és Maguire megakadályozta, mivel ők sosem szánták mozibemutatóra. A film 2001. február 9-én került először a nézők elé, a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. Magyarországon2004áprilisában jelent meg DVD-n. Még mindig 1995-ben, DiCaprio eljátszotta Jim Carrollt az Egy kosaras naplójában, majd 1996-ban a férfi főszerep lett az övé a Romeo + Júliában, Shakespearedrámájának modern feldolgozásában, amely Baz Luhrmannausztrálrendező nevéhez fűződik.
Szupersztár és a LeoMania
A „sztár” és a „szupersztár” státusz közötti lépésre 1997-ben került sor, mikor DiCaprio megkapta Jack Dawson szerepét a Titanicban. Minden idők legnagyobb bevételt hozó filmje (inflációt számítva a hatodik) tizenegy Oscar-díjat kapott. Az elkövetkezendő időszak folyamán DiCaprio nevét minden háztartásban megismerték világszerte, s olyan kifejezéssekkel azonosult, mint a „tini szívtipró” és a „szexszimbólum”. A világméretű hisztériának köszönhetően tizenéves lányok millióinak vágyálma lett, az E! Online pedig a bolygó legvadítóbb sztárjának írta le, míg Kate Winslet, Titanicbeli partnere azt mondta, egyetért azokkal, akik szerint ő a „legszebb férfi a Földön”. A People Magazine számos alkalommal a világ legszebb emberei közé választotta. 1998-ban, ünnepeltsége csúcsán, DiCaprio már magazinok hosszú sorának címlapján szerepelt, a Vanity Fairtől a Rolling Stone-ig, s egy alkalommal a legtöbb keresést regisztráló személy lett az internet korai korszakában. DiCaprio elvállalta való életbeli „tinisztár” szerepének paródiáját Woody Allen szatirikus filmjében, a Sztárral szembenben. Még szintén 1998-ban eljátszotta XIV. Lajos francia király és titkolt ikertestvére, Fülöp kettős szerepét A vasálarcos című filmben. Akkoriban népszerűségének körülírására a „Leo-Mania” elnevezést használta a média, hasonlóan az 1960-es években a The Beatlest övező rajongás nyomán született „Beatlemaniá”-hoz. A világon végigsöprő jelenség nem egyszer szült túlzó megnyilvánulásokat. A japán média 'Leo-sama'-ként utalt DiCaprióra, ahol a „sama”-t olyan emberekre használják, akiket nagy dolgok véghezviteléért becsülnek, vagy uralkodói körökből valóak. A Time magazin egy 2000-es interjúban összegezte a villámgyorsan szerzett hírnevet és buktatóit. Ebben azt írják, DiCaprio még most is úgy gondol magára, mint független filmes színészre, s nem egy címlapfiúra. »Nem voltam egy nevezőn az egész Titanic-jelenséggel és azzal, amivé az arcom vált világszerte.« Kifejtette továbbá, »Sosem fogom újra elérni azt a népszerűségi szintet, s nem is számítok rá. Nem is fogom megpróbálni.« Mindazonáltal, a szalagcímek és a visszhang továbbra sem ült le, s ismét csúcsra hágott, mikor DiCaprio szerepelt Danny Boyle filmjében, az Alex Garland kalandtúrás-klasszikusából készült A partban. A thai hatóságokkal való összetűzések miatt Ko Phi Phi sziget használatával kapcsolatban a film több negatív sajtóvisszhagot generált 1999-ben, mint ahogy arra a készítők számítottak. Jelentések szerint a filmes cégnek adott engedély a Phi Phi Nemzeti Park belső környezetének fizikai megváltoztatására illegális volt. Végül a film az amerikai mozipénztáraknál sem hozta az elvárt szintet, s a kritika is kedvezőtlenül fogadta.
Az elismert színész
2002-ben DiCaprio maga mögött hagyta a róla kialakult sztereotipikus képet és két széles körben elismert rendezővel is együtt dolgozott: Steven SpielbergKapj el, ha tudsza és a Martin Scorsese rendezte New York bandái is rendkívül jó kritikai fogadtatásra lelt. DiCaprio folytatta a közös munkát Scorsesével, 2004-ben elkészült az Aviátor című életrajzi film Howard Hughes amerikai üzletemberről, akinek megformálásáért DiCaprio megkapta második Oscar-jelölését, mint legjobb színész. A színész és a rendező harmadjára is nekivágott a közös munkának (nem véletlen, hogy ráaggatták DiCaprióra a Scorsese új 'De Nirója' elnevezést) 2006-ban, s leforgatták A téglát, amiben a 32 éves színész egy a bostonimaffiába beépülő zsarut alakított. DiCaprio következő produkciója már két hónap múlva a mozikban volt. A Véres gyémánt főszerepéért megszerezte élete harmadik Oscar-jelölését. Mindkét filmben nyújtott alakításáért szerepelt a Golden Globe-jelöltek között a legjobb drámai színész kategóriában, s hasonlóan kétszer képviselte magát Broadcast Film Critics Association legjobb színész-nomináltjai között, ami meglehetősen ritka teljesítmény. A Screen Actors Guild, vagyis a Színészek Szakszervezete A tégláért mellékszereplői, a Véres gyémántért főszereplői díjra terjesztette fel, míg a Brit Filmakadémia A tégláért ismerte el egy jelöléssel a legjobb színész kategóriában. Ridley Scott rendezte a Hazugságok hálója című, David Ignatius könyve nyomán készült filmet, melynek forgatókönyvét az Oscar-díjas William Monahan írta. DiCaprio partnere Russell Crowe, aki a Gladiátor óta állandó színésze Scottnak. A produkció 2008 őszén érkezett az amerikai és magyar mozikba is. 2007. március 22-én DiCaprio leszerződött Titanicbeli szereplőtársával, Kate Winslettel együtt a Richard Yates1961-es művéből készült A szabadság útjaihoz. A rendező Winslet férje, Sam Mendes, a bemutató 2008 karácsonyára esett, s a 66. Golden Globe-gálán mindkét főszereplőt jelölték a filmben nyújtott alakításáért. 2009októberére várható a Shutter Island címet viselő projekt, melyben DiCaprio újfent Scorsesével dolgozik együtt. Az azonos című könyvből készülő, az 1950-es években játszódó bűnügyi filmben a színész egy U. S. Marshallt játszik. A későbbiekben kerül sor a Robert Ludlum-regényből vászonra kerülő The Chancellor Manuscriptre és a megint csak Martin Scorsese rendezésében készülő The Rise of Theodore Rooseveltre, amely film az USA 26. elnökének életébe és karrierjébe nyújt bepillantást. The Screen Directory ötödiknek sorolta Leonardo DiCapriót a legjobb ma működő színészek listáján, míg 2007 májusában a Time a világ 100 legbefolyásosabb emberei között jegyezte.
Magánélet
DiCapriót dicsérő szóval illették környezetvédelmi csoportok, amiért menetrendszerinti repülőjáratokkal utazik privát gép helyett, ami több üzemanyagot fogyaszt. DiCaprio megemlítette, hogy házán napenergiát hasznosító panelek vannak, illetve hogy hybrid autót vezet. Az Ukula című magazin egy cikkében, ami Az utolsó óra című dokumentumfilmjével foglalkozott, elmondta, véleménye szerint a globális felmelegedés „az első számú környezetvédelmi kihívás.” DiCaprio és Al Gore korábbi amerikai alelnök a 2007-es Oscar-ceremónián bejelentette, hogy az díjátadó környezettudatos eljárások alkalmazásával zajlott le, bizonyítva az Akadémia elkötelezettségét is a környezetvédelem mellett. 2007. július 7-én a színész mutatta be a Live Earth-koncertsorozat amerikai résztvevőit. DiCaprio bejegyzett kaliforniaidemokrata, aktívan vesz részt a mérsékelten progresszív ügyek promótálásában, s 2004-ben támogatta John Kerryszenátorelnöki kampányát, majd 2008 márciusában Barack Obamát segítette.1998-ban DiCaprio és édesanyja 35 000 dollárt adományoztak a csúcstechnológiájú „Leonardo DiCaprio Computer Center”-nek (Leonardo DiCaprio Számítógép Központ), a Los Angeles Public Library (1874 Hillhurst Avenue) Los Feliz-i ágazatának, ami DiCaprio gyermekkori otthona. Az 1994-es Northridge-i földrengés után újjáépítették és 1999 elején nyílt meg. Itt emlékplakátok láthatóak, s a kíváncsi rajongókat is szívesen fogadják a könyvtárban. A Véres gyémánt forgatása során DiCaprio a maputói SOS Children's Village 24 árvájával dolgozott együtt Mozambikban, s elmondása szerint mélyen megérintették a gyermekkekel való érintkezései. DiCaprio tulajdonát képezi Los Angeles-i otthona mellett egy New York-i lakás is. Megvásárolt egy belize-i szigetet, ahol öko-barát szállást tervez berendezni, illetve egy lakást Riverhouse-ban, amely öko-barátként nyújt kilátást a Hudson-folyóra. A színésznek kapcsolata volt többek között Gisele Bündchenbrazil szupermodellel, Kristen Zanggal és Vanessa Haydennel. 2006 óta Bar Refaeliizraeli modellel alkotnak egy párt.
Filmek
Év Film Szerep
Díjak/Jelölések
1991 Rémecskék Josh
1992 Poison Ivy:
Szex, Hazugság, Bosszú
Srác
1993 Ez a fiúk sorsa Tobias Wolff
Gilbert Grape Arnie Grape
Los Angeles Film Critics Association-Díj: New Generation Award
National Board of Review-Díj: Best Supporting Actor

Chicago Film Critics Association Awards-díj: Emerging Actor
National Society of Film Critics-döntös: Best Supporting Actor
New York Film Critics Circle-döntös: Best Supporting Actor

Academy Awards-jelölés: Best Supporting Actor
Golden Globe Awards-jelölés: Best Supporting Actor – Motion Picture
1995 Gyorsabb a halálnál Fee Herod
Egy kosaras naplója Jim Carroll
Teljes napfogyatkozás Arthur Rimbaud
1996 Rómeó és Júlia Romeo Montague
Berlin International Film Festival-Díj: Best Actor
Blockbuster Entertainment Awards-Díj: Favorite Actor – Romance
MTV Movie Awards-Jelölés: Best Kiss (shared with Claire Danes)
MTV Movie Awards-Jelölés: Best On-Screen Duo (shared with Claire Danes)
MTV Movie Awards-Jelölés: Best Male Performance
Marvin szobája Hank
Screen Actors Guild Awards-Jelölés: Outstanding Performance by a Cast in a Motion Picture
1997 Titanic Jack Dawson
Blockbuster Entertainment Awards-Díj: Favorite Actor – Drama
MTV Movie Awards-Díj: Best Male Performance
MTV Movie Awards-Jelölés: Best Kiss (shared with Kate Winslet)
MTV Movie Awards-Jelölés: Best On-Screen Duo (shared with Kate Winslet)

Golden Globe Awards-Jelölés: Best Actor – Motion Picture Drama
Satellite Awards-Jelölés: Best Actor – Motion Picture
Screen Actors Guild Awards-Jelölés: Outstanding Performance by a Cast in a Motion Picture
1998 A Vasárarcos XIV. Lajos/Fülöp
Sztárral szemben Brandon Darrow
Teen Choice Awards-Jelölés: Film – Choice Hissy Fit
2000 A Part Richard Derek
2002 New York bandái Amsterdam Vallon
MTV Movie Awards-Jelölés: Best Kiss (shared with Cameron Diaz)
Teen Choice Awards-jelölés: Choice Movie Liplock (shared with Cameron Diaz)
Kapj el ha tudsz Frank Abagnale Jr.
Teen Choice Awards-Díj: Choice Movie Liar
Golden Globe Awards-Jelölés: Best Actor – Motion Picture Drama
MTV Movie Awards-Jelölés: Best Male Performance
2004 Aviátor Howard Hughes
Golden Globe Awards-Díj: Best Actor – Motion Picture Drama
Hollywood Film Awards-Díj: Actor of the Year
MTV Movie Awards-Díj: Best Male Performance
Academy Awards-Jelölés: Best Supporting Actor
British Academy Film Awards-Jelölés: Best Actor in a Leading Role
Critics' Choice Awards-Jelölés: Best Performance by an Actor in a Leading Role
Dallas–Fort Worth Film Critics Association Awards-Jelölés: Best Actor
London Film Critics Circle-Jelölés: Actor of the Year
Online Film Critics Society-Jelölés: Best Actor
Screen Actors Guild Awards-jelölés: Outstanding Performance by a Cast in a Motion Picture
Screen Actors Guild Awards-jelölés: Outstanding Performance by a Male Actor in a Leading Role
Teen Choice Awards-Jelölés: Choice Movie Actor: Drama
Visual Effects Society-Jelölés: Outstanding Performance by an Actor or Actress in a Visual Effects Film
Washington D.C. Area Film Critics Association-Jelölés: Best Actor
2006 A Tégla Billy Costigan
Satellite Awards-Díj: Best Supporting Actor – Motion Picture
National Board of Review-Díj: Best Acting by an Ensemble
Irish Film & Television Academy-Díj: Best International Actor
Dublin Film Critics' Circle-Díj: Best Actor
Austin Film Critics Association-Díj: Best Actor
Vancouver Film Critics Circle-Jelölés: Best Actor
Teen Choice Awards-Jelölés: Choice Movie Actor: Drama
Screen Actors Guild Awards-Jelölés: Outstanding Performance by a Cast in a Motion Picture
Screen Actors Guild Awards-Jelölés: Outstanding Performance by a Male Actor in a Supporting Role
Satellite Awards-Jelölés: Best Cast – Motion Picture
People's Choice Awards-Jelölés: Favorite On-Screen Match-Up
Online Film Critics Society-Jelölés: Best Actor
Golden Globe Awards-Jelölés: Best Actor – Motion Picture Drama
Empire Awards-Jelölés: Best Actor
Dallas–Fort Worth Film Critics Association Awards-Jelölés: Best Actor
Critics' Choice Awards-Jelölés: Best Performance by an Actor in a Leading Role
Critics' Choice Awards-Jelölés: Best Performance by a Cast
Chicago Film Critics Association Awards-Jelölés: Best Actor
Boston Society of Film Critics-Döntös: Best Ensemble Cast
Véres Gyémánt Danny Archer
Teen Choice Awards-Jelölés: Choice Movie Actor: Drama
Screen Actors Guild Awards-Jelölés: Outstanding Performance by a Male Actor in a Leading Role
Satellite Awards-Jelölés: Best Actor – Motion Picture
Golden Globe Awards-Jelölés: Best Actor – Motion Picture Drama
Dallas–Fort Worth Film Critics Association Awards-Jelölés: Best Actor
Critics' Choice Awards-Jelölés: Best Performance by an Actor in a Leading Role
Academy Awards-Jelölés: Best Actor
2008 Hazugságok hálója Roger Ferris
A szabadság útjai Frank Wheeler
Palm Springs International Film Festival-Díj: Best Ensemble Cast
St. Louis Gateway Film Critics Association-Jelölés: Best Actor
Satellite Awards-Jelölés: Best Actor – Motion Picture
Golden Globe Awards-Jelölés: Best Actor – Motion Picture Drama
Detroit Film Critics Society-Jelölés: Best Actor
2009 Viharsziget Teddy Daniels
Teen Choice Awards-Díj: Choice Movie Actor: Horror/Thriller
Washington D.C. Area Film Critics Association-Jelölés: Best Ensemble
2010 Eredet
[Inception]
Dom Cobb
2011 J.Edgar: Az FBI embere
[J. Edgar]
J. Edgar Hoover
2012 Django elszabadul
[Django Unchained]
Calvin Candie
2013 A nagy gatsby
[The Great Gatsby]
Jay Gatsby
A Wall Street farkasa
(The Wolf of Wall Street)
Jordan Belfort
2015 A Visszatérő
(the revenant)
Hugh Glass